maandag 26 oktober 2015

Ronde 2: wisselend succes

Nadat de eerste dag wat chaotisch verliep, kunnen we ons nu eindelijk in een prettig ritme gaan nestelen. We ontbijten elke dag met de hele groep rond een uur of 09:00. Daarna hebben we ruimschoots de tijd voor de voorbereiding en rond 13:00 gaan we richting de lunch. Na de lunch is er nog tijd voor wat ontspanning of het afronden/herhalen van de voorbereiding. Rond een uurtje of 14:30 gaan we richting de speelzaal om te proberen de grote drukte te omzeilen. Alleen Alexander speelt in het hotel, terwijl de oudere spelers allemaal in de Olympic Hall spelen. Iedereen lijkt erg op zijn gemak te zijn en de sfeer in de groep is ook uitstekend.

Na een paar uur spelen komen de spelers over het algemeen langzaam aan binnen druppelen. Vandaag was Eelke de eerste die klaar was en hij had zich prima kunnen revancheren op gisteren en heeft zijn eerste punt binnen. In de opening kreeg hij snel voordeel en wist dat om te zetten in een extra pion. Daarna leek hij iets te makkelijk te teren op zijn vrije a-pion en gaf zelfs een pion terug waarna zwart ineens ook actief werd. Het werd zelfs zo erg dat zwart een kans kreeg om direct remise te maken, maar toen die gemist werd heeft Eelke het niet meer uit handen gegeven.

Liam kwam niet veel later binnen met een keurige remise op zak. In de opening zag het er allemaal niet zo fris uit, maar zijn tegenstander miste een goede mogelijkheid op een mooi initiatief. Daarna verdedigde Liam taai en wist hij af te wikkelen naar een dubbel lopereindspel. Daar was hij vervolgens vooral bezig met remise maken, maar miste daardoor misschien nog een enorme kans op groot voordeel. In plaats daarvan wikkelde hij af naar een ongelijk lopereindspel en werd er vrijwel direct remise overeengekomen.

Maaike had bij terugkomst minder goed nieuws. Ze speelde in het Konings-Indisch een paar onnauwkeurige zetten en toen kon wit wat initiatief ontwikkelen. Ze besloot de stelling wat te compliceren terwijl ze nog helemaal niet was ontwikkeld. Vaak een slecht moment en wit kreeg ook redelijk wat kansen op voordeel. Die werden allemaal niet gepakt en Maaike had zich redelijk terug in de partij geknokt. Maar op dat moment ging het eigenlijk direct weer mis en speelde ze het wat te afwachtend. Daarna werd ze bijna wel gedwongen tot het offeren van een stuk, maar wit offerde het stuk direct terug en hield een pion en aanvalskansen over. Dat wist Maaike allemaal niet te verdedigen en moest ze zich gewonnen geven.

Max heeft zijn toernooi ook nog niet heel overtuigend weten te beginnen. Weer een beetje pech in de opening resulteerde in een wat minder comfortabele stelling. Wit had een klein voordeeltje maar wist dat eigenlijk ook niet verder uit te bouwen. Toen Max de boel onder controle had, brak hij het ineens open op de damevleugel. Dat was echter niet zo’n goed plan en wit kon het tactisch allemaal vrij gemakkelijk weerleggen. Er werden over en weer nog een paar tactische wendingen gemist, maar uiteindelijk had zijn tegenstander een wel erg goed eindspel weten te bereiken. Tot Max plots een remiseaanbod kreeg en niet wist hoe snel hij dat moest accepteren. Daar kunnen we wel spreken van een lucky escape!

Ondertussen zaten we ons met zijn allen af te vragen: “waar is Alexander?”. In de groep onder 10 jaar wordt er over het algemeen vrij vlot geschaakt, maar vandaag heeft hij er een lange partij van weten te maken! In de opening stond hij met wit erg prettig en miste paar keer kans om via een mooie combinatie een voordeeltje te bereiken. Daarna ontstond er een prachtige positionele strijd tussen de twee jonkies. Een partij die je eerder bij een stel grootmeesters zou verwachten! Er worden paarden via de onderste rij omgespeeld en sterke en zwakke velden benut. Uiteindelijk was zijn tegenstander vooral bezig met stukken ruilen en verdedigen en kreeg Alexander dus al het initiatief. Dat wist hij goed in te schatten en hij had ook het juiste plan gevonden om de stelling open te breken. Maar tijdens de uitvoering ging het ergens mis en werd zijn tegenstander ineens wel erg actief. Toen ging het van kwaad tot erger en toen de stofwolken waren opgetrokken zat hij helaas ineens in een verloren eindspel. Zijn tegenstander speelde het vervolgens feilloos uit.

Daarna kwam Hing Ting ook ineens terug, terwijl we net zijn verrichtingen op het live-bord aan het volgen waren. De live-borden worden met een vertraging van 30 minuten uitgezonden om valsspelen zo min mogelijk in de kaart te werken. Dat waren we even vergeten en verklaarde waarom de partij op internet nog bezig was terwijl hij ineens voor onze neus stond. Hij kwam precies in een stelling terecht die hij vantevoren had gepland en kreeg prettig ruimtevoordeel. Zijn tegenstander speelde het ook prima, totdat hij ineens een pion weggaf. Misschien ervaarde hij de stelling toch wat anders en zat hij niet helemaal op z’n gemak te spelen. Hing Ting zag uiteraard de combinatie die leidde tot pionwinst en wist het daarna zeer indrukwekkend uit te spelen. Hoe hij fijne tactiek gebruikt om vooruitgang te boeken in de stelling is zeer fraai en hij had zijn tegenstander dan ook in no-time op de knieën gedwongen. Een mooie IM-scalp en met 2 uit 2 natuurlijk een droomstart.

Dit was na zo’n vier uur schaken en was het alleen nog wachten op Catheleijne. Vier uur werd vierenhalf uur, dat werd alweer vijf uur en we begonnen ons bijna zorgen te maken. Na ruim vijf uur spelen kwam er een opgeluchte Catheleijne binnen gelopen. Ze had een complete off-day achter het bord en deed allemaal zetten waarvan ze achteraf niet meer snapte waarom. Ze kwam prima uit de opening, maar gaf daarna haar voordeel razendsnel weer weg en kwam in een verloren eindspel terecht. Daar zette ze gelukkig op tijd de knop om en begon naar activiteit te zoeken. Haar tegenstandster raakte daardoor de draad én haar voordeel kwijt. Toen Catheleijne voor het eerst weer aan remise mocht denken, blunderde haar tegenstander en zat ze ineens in een totaal gewonnen eindspel. Dat wist ze vrij makkelijk te verzilveren en dus kwam het allemaal uiteindelijk nog goed.

Al met al hebben we een score van 4 uit 7 gehaald. Hing Ting is de enige met de volle honderd procent en ook Liam doet het uitstekend met 1,5 uit 2. Max, Eelke, Catheleijne en Maaike moeten even hun draai nog vinden, maar gaan natuurlijk knallen de komende rondes. Alexander heeft het even zwaar: hij wacht nog steeds op zijn eerste punt, maar gezien zijn goede spel gaat dat er ook ongetwijfeld snel komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten